Modern Carpinteria Foothills Residence Design

Carpinteria Foothills Residence is really a contemporary hillside residence designed by Neumann Mendro Andrulaitis Architects. Completed in 2010, this 6, 655 square foot single story house is located in Carpinteria, a little oceanside city located in southeastern Santa Barbara County, California, USA.

This contemporary residence requires seamlessly open unto the panoramic coastal ridge-top site via expansive operable glazed walls. The glazed transparency is balanced and also the house is anchored set up by substantial cut native sandstone walls. The architectural design evolved from our client’s desire for any home that may be a tranquil place for living, art and retreat.

The project site is located on the ridge inside the foothills of Carpinteria, ten miles through coast from Santa Barbara. This program asked for any master suite, one guest room, research for two, a far more contained den and an informal open living space they might share with the children and grand children. The website strategy ended up being to separate the guesthouse, pool and pool house from the most house, by locating them amongst the oaks on less terrace. Small structures were easier to position all around the mature oak trees without disturbing their root systems. Each structure has its own orientation and privacy.

How you can develop a technique with dramatic 360-degree views would be a challenge for laying out the most house. Placing the most living space and study further far from the edge was determined to become quieter coming from the distant freeway noise. A courtyard created an inward oriented counterpoint towards the distant vistas. A set roof modernist scheme complemented the couples taste for modern art and furniture.

Designers with their own right, they had been the driving force inside the overall design team. The planning was limited to an easy palette of materials and forms. A European window and sliding door system was designed to minimize the frames and optimize the glass. These glass walls were framed between large stonewalls constructed from the local Santa Barbara Sandstone, and volumes contained in plaster walls by having an integral color (pantry, guest room, master bath and closet, storage area ). The flat roofs were supported by steel columns separated coming from the curtain walls.

The landscape design became a hobby from the owner who studied local native plantings that were both fire resistant and drought tolerant. Some large oak trees were brought in to augment the existing oak grove, further nestle the house straight into the site, and produce a foreground to assist frame the spectacular views.

 

Overlooking a coastal ridge-top landscape, the home opens up towards it, through generously-sized glazed windows. Based on the architects,
“the program asked for a master suite, one guest room, a study for two, a more contained den and an informal open living space they could share with their children and grand children. The site strategy was to separate the guesthouse, pool and pool house from the main house, by locating them amongst the oaks on a lower terrace. The smaller structures were easier to place around the mature oak trees without disturbing their root systems. Each structure has its own orientation and privacy.”